AIP diæt – Auto Immune Protocol

Har du en autoimmun sygdom, så kan det være en god ide at forsøge sig med den Autoimmune Protokol. Det er en 6-ugers relativt stram diæt, der udelukker alle fødevarer, som oftest udløser allergiske reaktioner. Diæten læner sig op ad Palæodiæten men udelukker samtidig nødder, grønsager fra natskyggefamilien og mælkeprodukter. Det er  Til adressering af den autoimmunitet som ligger bag colitis ulcerosa vil jeg foreslå AIP kostplanen. Principperne følger her – du kan læse mere om det i bogen Kronisk Sund og på autoimmun.co.

Udelad følgende fødevarer:

Gluten – gluten findes i hvede, rug, byg, spelt, morgenmadsprodukter og øl. Man kan få glutenfrie varer i supermarkederne, men mange af dem er forarbejdede og ikke særlig næringsrige. Jeg synes, at glutenfrit brød på frost smager bedst og indeholder ofte glutenfrit havre, som er langt mere næringsrigt end fx majsmel, rismel og kartoffelstivelse. Det kræver lidt tilvænning at spise glutenfrit brød, men jeg synes at Vores Brød fra Føtex på frost smager udemærket og glutenfrit knækbrød smager også fint. Hos Naturbageriet på Ravnsborggade (de leverer også glutenfrit brød til mange lokale helsekostbutikker) kan du købe velsmagende glutenfrit brød. Især deres glutenfri knækbrød og små valnøddeflûtes er rigtig gode. Emmery’s laver gode glutenfri havreboller med surdej. Du kan også lave dem selv med Meyers opskrift: https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/glutenfri-havreboller-med-surdej/

Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem cøliaki (glutenallergi) og hashimoto. Har man en autoimmun sygdom anbefales det helt at udelukke glutenprodukter så længe man reagerer autoimmunt. Får du efterhånden dit TSH ned igen, så kan du evt. prøve at spise lidt glutenholdige fødevarer igen, men det er trigger nr. 1 når man har en autoimmun sygdom, så det er en god ide at blive dus med alternativer til brød og pasta. 

Bælgfrugter – herunder alle former for friske og tørrede bønner og linser som fx ærter, kikærter, røde-, sorte-, hvide- og brune bønner, sojabønner, mungobønner, linser og produkter som tofu, plantefars, sojasauce, humus og fermenteret soja-pasta. 

Det er ikke alle, der reagerer på disse, men det anbefales at udelukke dem i 6 uger og så evt. genindføre dem en ad gangen og se, hvordan kroppen reagerer på det. 

Grønsager af natskyggefamilien – herunder kartofler, tomater, peberfrugt, auberginer, chili, cayennepeber, paprika, gojibær og ananaskirsebær. 

Mælkeprodukter – alle produkter som stammer fra komælk som mælk, yoghurt og ost. Smør må du gerne få, men vælg helst en økologisk gammeldags kærnet smør, fx den fra Naturmælk (blå med ko som har blomsterkrans om halsen).

Vælg plantemælk som mandelmælk, havremælk, rismælk i stedet for mælk. Sojaprodukter skal du helst også undgå. Man kan få havreyoghurt, havrefløde og kokosfløde. 

Er du glad for ost, så smager VioLife vegansk ost udemærket, men prøv også andre alternativer på brødet som peanutbutter, avocado og pesto. Du må også gerne spise kød- og fiskepålæg. 

Sukker og sukkerstoffer – også fra frugt. Se hvilke typer frugt og bær du gerne må få nedenfor. Det er almindelig kendt at sukker virker inflammatorisk, så vær varsom med det. Hvis du begynder at introducere sukker igen, forsøg at holde dig til frugtsukker, vær dog tilbageholdende med dadler og honning, da det indeholder store mænger af frugtsukker.

Æg er lidt i gråzonen – den amerikanske stifter af AIP diæten mener ikke at man skal spise det imens forfatteren til bogen Kronisk Sund ikke fremhæver det som ultimativ synder. Jeg foreslår at du ikke spiser store mængder af æg. Prøv evt. at udelukket det helt i 6 uger og prøv derefter at spise lidt i fx bagværk el.lign. uden at kaste dig over spejlæg til morgenmad lige med det samme. 

Alkohol – alkohol ligger også i gråzonen, for en glas en sjælden gang, hvis du virkelig savner det, kan også tåles. Dog ikke øl, da det indeholder gluten. 

Kaffe – står på listen over AIP fødevarer som bør undgåes. Der er ikke forskningsmæssig sammen mellem kaffe og autoimmune sygdomme, så er det et stort tab for dig, så skær ned på kaffen og prøv at drik grøn te eller urtete i stedet – det virker både opkvikkende og er sundt. 

Spis meget gerne følgende fødevarer

Kød, indmad, fjerkræ og fisk – spis gerne bison, ged, kalkun, kylling, and, lam, okse, vildt. Fisk som fx ansjoser, havkat, helleflynder, hornfisk, lyssej, laks, makrel, rødspætte, sardiner, sild, snakker, torsk, tun, ørred og skalddyr.

Det gælder generelt ved autoimmune sygdomme at man gerne må spise de nævnte typer kød – dette er ud fra immunforsvarets reaktioner. Men med tarmbetændelse skal du være varsom med især rødt kød imens tarmen stadig er irriteret. Hold dig derfor til fjerkræ og fisk – og introducer evt ovenstående med opmærksomhed på, hvordan du reagerer.

BoneBroth er rigtig god for dig. Det er knogler af fx kylling, lam, okse eller fisk, som er kogt evt. med nogle grønsager og krydderurter i 12-24 timer. Væsken sies fra og drikkes ren eller bruges som font til supper og saucer. Denne font indeholder mange næringsstoffer og et særligt slimstof fra brusken, som virker genopbyggende og nærende på tarmens inderslimhinde. Denne font er meget anbefalelsesværdig til mennesker med autoimmune sygdomme og især med tarmbetændelser.

Grønsager som ikke tilhører natskyggefamilien fx spidskål, grønkål, blomkål, rosenkål, broccoli, rucolasalat, radisser. Rodfrugter som fx gulerødder, rødbeder, selleri, jordskokker, pastinakker. Squash, græskar og søde kartofler. Spis så mange grønsager som overhovedet muligt. Er din tarm følsom over for rå grønsager, så damp dem let i starten. Forsøg senere hen med “krammet kål”. Fintsnittet rå kål med lidt salt, som æltes godt til den sætter sig og skifter farve. Fermenteret kål vil være helt optimalt, hvis du har overskuddet. 

Bær og frugt – spis gerne blåbær, brombær, jordbær, hindbær, kirsebær, tranebær, vindruer, citrusfrugter.

Sunde fedtstoffer – spis godt med sunde fedstoffer som fx avocado, grønne- og sorte oliven og kokosnød. Brug olivenolie, smør eller kokosolie til stegning og bagning men hæld gerne olier som avocadoolie, palmeolie, sesamolie eller valnøddeolie over maden. 

Ris og glutenfri pasta brune-, sorte- eller røde ris, quinoa, kogt hel hirse, glutenfri pasta lavet på fx boghvede, brune ris eller majsmel. 

Læs mere om cøliaki og stofskiftesygdomme på stofskiftesupport.dk https://stofskiftesupport.dk/vores-kost/coeliaki-og-stofskiftet-gluten-allergi/

Læs mere om kostens betydning for autoimmune sygdomme på autoimmun.co og læs især om de 4 fødevarer du skal være opmærksom på,når du har en autoimmun sygdom. http://autoimmun.co/artikler/4-foedevarer-som-forvaerrer-autoimmun-sygdom/

Bogen Kronisk Sund af læge Pia Norup kan også anbefales. 

Find glutenfri opskrifter på www.stinemathieu.dk, autoimmun.co og madbanditten.dk men husk at være obs på mælkeprodukter, natskygge og bælgfrugter.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen