AIP diæt – Auto Immune Protocol

Har du en autoimmun sygdom, så kan det være en god ide at forsøge sig med den Autoimmune Protokol. Det er en 6-ugers relativt stram diæt, der udelukker alle fødevarer, som oftest udløser allergiske reaktioner. Diæten læner sig op ad Palæodiæten men udelukker samtidig nødder, grønsager fra natskyggefamilien og mælkeprodukter. Det er  Til adressering af den autoimmunitet som ligger bag colitis ulcerosa vil jeg foreslå AIP kostplanen. Principperne følger her – du kan læse mere om det i bogen Kronisk Sund og på autoimmun.co.

Udelad følgende fødevarer:

Gluten – gluten findes i hvede, rug, byg, spelt, morgenmadsprodukter og øl. Man kan få glutenfrie varer i supermarkederne, men mange af dem er forarbejdede og ikke særlig næringsrige. Jeg synes, at glutenfrit brød på frost smager bedst og indeholder ofte glutenfrit havre, som er langt mere næringsrigt end fx majsmel, rismel og kartoffelstivelse. Det kræver lidt tilvænning at spise glutenfrit brød, men jeg synes at Vores Brød fra Føtex på frost smager udemærket og glutenfrit knækbrød smager også fint. Hos Naturbageriet på Ravnsborggade (de leverer også glutenfrit brød til mange lokale helsekostbutikker) kan du købe velsmagende glutenfrit brød. Især deres glutenfri knækbrød og små valnøddeflûtes er rigtig gode. Emmery’s laver gode glutenfri havreboller med surdej. Du kan også lave dem selv med Meyers opskrift: https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/glutenfri-havreboller-med-surdej/

Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem cøliaki (glutenallergi) og hashimoto. Har man en autoimmun sygdom anbefales det helt at udelukke glutenprodukter så længe man reagerer autoimmunt. Får du efterhånden dit TSH ned igen, så kan du evt. prøve at spise lidt glutenholdige fødevarer igen, men det er trigger nr. 1 når man har en autoimmun sygdom, så det er en god ide at blive dus med alternativer til brød og pasta. 

Bælgfrugter – herunder alle former for friske og tørrede bønner og linser som fx ærter, kikærter, røde-, sorte-, hvide- og brune bønner, sojabønner, mungobønner, linser og produkter som tofu, plantefars, sojasauce, humus og fermenteret soja-pasta. 

Det er ikke alle, der reagerer på disse, men det anbefales at udelukke dem i 6 uger og så evt. genindføre dem en ad gangen og se, hvordan kroppen reagerer på det. 

Grønsager af natskyggefamilien – herunder kartofler, tomater, peberfrugt, auberginer, chili, cayennepeber, paprika, gojibær og ananaskirsebær. 

Mælkeprodukter – alle produkter som stammer fra komælk som mælk, yoghurt og ost. Smør må du gerne få, men vælg helst en økologisk gammeldags kærnet smør, fx den fra Naturmælk (blå med ko som har blomsterkrans om halsen).

Vælg plantemælk som mandelmælk, havremælk, rismælk i stedet for mælk. Sojaprodukter skal du helst også undgå. Man kan få havreyoghurt, havrefløde og kokosfløde. 

Er du glad for ost, så smager VioLife vegansk ost udemærket, men prøv også andre alternativer på brødet som peanutbutter, avocado og pesto. Du må også gerne spise kød- og fiskepålæg. 

Sukker og sukkerstoffer – også fra frugt. Se hvilke typer frugt og bær du gerne må få nedenfor. Det er almindelig kendt at sukker virker inflammatorisk, så vær varsom med det. Hvis du begynder at introducere sukker igen, forsøg at holde dig til frugtsukker, vær dog tilbageholdende med dadler og honning, da det indeholder store mænger af frugtsukker.

Æg er lidt i gråzonen – den amerikanske stifter af AIP diæten mener ikke at man skal spise det imens forfatteren til bogen Kronisk Sund ikke fremhæver det som ultimativ synder. Jeg foreslår at du ikke spiser store mængder af æg. Prøv evt. at udelukket det helt i 6 uger og prøv derefter at spise lidt i fx bagværk el.lign. uden at kaste dig over spejlæg til morgenmad lige med det samme. 

Alkohol – alkohol ligger også i gråzonen, for en glas en sjælden gang, hvis du virkelig savner det, kan også tåles. Dog ikke øl, da det indeholder gluten. 

Kaffe – står på listen over AIP fødevarer som bør undgåes. Der er ikke forskningsmæssig sammen mellem kaffe og autoimmune sygdomme, så er det et stort tab for dig, så skær ned på kaffen og prøv at drik grøn te eller urtete i stedet – det virker både opkvikkende og er sundt. 

Spis meget gerne følgende fødevarer

Kød, indmad, fjerkræ og fisk – spis gerne bison, ged, kalkun, kylling, and, lam, okse, vildt. Fisk som fx ansjoser, havkat, helleflynder, hornfisk, lyssej, laks, makrel, rødspætte, sardiner, sild, snakker, torsk, tun, ørred og skalddyr.

Det gælder generelt ved autoimmune sygdomme at man gerne må spise de nævnte typer kød – dette er ud fra immunforsvarets reaktioner. Men med tarmbetændelse skal du være varsom med især rødt kød imens tarmen stadig er irriteret. Hold dig derfor til fjerkræ og fisk – og introducer evt ovenstående med opmærksomhed på, hvordan du reagerer.

BoneBroth er rigtig god for dig. Det er knogler af fx kylling, lam, okse eller fisk, som er kogt evt. med nogle grønsager og krydderurter i 12-24 timer. Væsken sies fra og drikkes ren eller bruges som font til supper og saucer. Denne font indeholder mange næringsstoffer og et særligt slimstof fra brusken, som virker genopbyggende og nærende på tarmens inderslimhinde. Denne font er meget anbefalelsesværdig til mennesker med autoimmune sygdomme og især med tarmbetændelser.

Grønsager som ikke tilhører natskyggefamilien fx spidskål, grønkål, blomkål, rosenkål, broccoli, rucolasalat, radisser. Rodfrugter som fx gulerødder, rødbeder, selleri, jordskokker, pastinakker. Squash, græskar og søde kartofler. Spis så mange grønsager som overhovedet muligt. Er din tarm følsom over for rå grønsager, så damp dem let i starten. Forsøg senere hen med “krammet kål”. Fintsnittet rå kål med lidt salt, som æltes godt til den sætter sig og skifter farve. Fermenteret kål vil være helt optimalt, hvis du har overskuddet. 

Bær og frugt – spis gerne blåbær, brombær, jordbær, hindbær, kirsebær, tranebær, vindruer, citrusfrugter.

Sunde fedtstoffer – spis godt med sunde fedstoffer som fx avocado, grønne- og sorte oliven og kokosnød. Brug olivenolie, smør eller kokosolie til stegning og bagning men hæld gerne olier som avocadoolie, palmeolie, sesamolie eller valnøddeolie over maden. 

Ris og glutenfri pasta brune-, sorte- eller røde ris, quinoa, kogt hel hirse, glutenfri pasta lavet på fx boghvede, brune ris eller majsmel. 

Læs mere om cøliaki og stofskiftesygdomme på stofskiftesupport.dk https://stofskiftesupport.dk/vores-kost/coeliaki-og-stofskiftet-gluten-allergi/

Læs mere om kostens betydning for autoimmune sygdomme på autoimmun.co og læs især om de 4 fødevarer du skal være opmærksom på,når du har en autoimmun sygdom. http://autoimmun.co/artikler/4-foedevarer-som-forvaerrer-autoimmun-sygdom/

Bogen Kronisk Sund af læge Pia Norup kan også anbefales. 

Find glutenfri opskrifter på www.stinemathieu.dk, autoimmun.co og madbanditten.dk men husk at være obs på mælkeprodukter, natskygge og bælgfrugter.

14 kommentarer til “AIP diæt – Auto Immune Protocol”

    1. Jeg Lene, beklager det sene svar. Jeg kan ikke se noget problem i at drikke kombucha – det er jo en fermenteret drik med mælkesyrebakterier – og har den fået lov at fermentere længe nok har bakterierne ædt alt hvad der måtte være af sukkerarter. Så go for it – jo mere guf til tarmfloraen jo bedre.

    1. Det er kun havre som er et glutenfrit kornprodukt. Majs og ris er ikke korn, og boghvede er en nød. Men det er rigtigt at Sarah Ballantyne’s AIP også udelukker “seeds” – herunder også ris. Boghvede ville hun også udelukke, da det er en nød. Men der er mange variationer af AIP-protokollen, og den kan være meget svær at blive mæt af, hvis man fx er vegetar. Derfor er det et individuelt valg om man vil køre den helt stramme og udelukke alt på listen – inkl. æg, ris, havre og boghvede eller om man vil starte med de mest problematiske fødevarer. Mange af mine klienter med autoimmune sygdomme oplever resultater blot ved at udelukke mælk og gluten (ofte permanent) og i de 6 uger også natskygge og nødder. De glutenfri meltyper kan de godt tåle – det handler jo først og fremmest om at begrænse til fødevarer, som man kan fordøje, og som ikke provokerer immunsystemet.

  1. Hej Stine
    Peanut er en bælgfrugt. Derfor er den vel udelukket fra kostplan for autoimmun sygdom. Jeg har aldrig hørt andet om det.
    Mvh. Joan

    1. Hej Joan, peanuts bør udelukkes fra fra AIP protokollen. Det er rigtigt at Sarah Balatyne kategoriserer peanuts som bælgfrugter. Skulle man komme til at kalde den en nød, var det også no go, for nødder bør også udelukkes.
      Mvh Stine

  2. Hej Stine
    Jeg har en søn med alopecia. Anbefaler du også, at man afprøver AIP diæten ift dette?
    Mvh Eva

  3. Hej Stine
    Jeg skrev for lidt tid siden og spurgte til AIP diæten og alopecia. Anbefaler du, at man prøver diæten her også?
    Vh Eva

    1. Hej Eva
      Tak for din henvendelse. Jeg har ikke selv erfaring med alopecia, men det betragtes jo som autoimmun sygdom, og så er AIP diæten formentlig relevant. Hvis din søn har eller har haft andre autoimmune lidelser, så er AIP helt sikkert en god ide. Er hans alopecia opstået efter en infektion (fx influenza, halsbetændelse, el.lign.), så tyder det også på at årsagen hænger sammmen med immunreaktioner.

      Det er ikke en særligt udbredt sygdom, så jeg tvivler på, at der er ret mange der har forsøgt sig med AIP i den sammenhæng, men metoden er under alle omstændigheder en god måde at sikre, at man får fjernet de fødevarer, som kan trigge en autoimmun reaktion og blive bevidst om, hvilke fødevarer man evt. skal undgå for at holde sygdommen under kontrol.

      Sideløbende med AIP ville jeg også give ham NDS Probiotics I.L.D.

      Så for at opsummere, så ved jeg ikke, om diæten vil have effekt på hans sygdom, men hvis han har en alder, hvor han kan håndtere en ret indgribende diæt, så er det da et forsøg værd. Man kan også få lavet fødevareintolerancetests fx via Hancko Medico. Det er en noget dyrere genvej, og testen viser, hvad han evt. reagerer på lige nu – fødevarereaktioner kan ændre sig med tiden, så man får ikke helt samme fornemmelse for kost og kropssignaler, som man gør med AIP diæten. Men for børn er det måske mindre indgribende.

      1. Hej

        Undskyld at jeg blander mig i denne samtale, men jeg er virkelig blevet nysgerrig.

        Jeg har en datter på 6 år, som har alopecia universalis. Hun fik en plet 24.12-21 og konrt efter corona. Så faldt alt håret af. Herefter bryn, vipper osv.

        Jeg ville prøve denne diæt, men den min datter ikke er ældre ville det være fantastisk, hvis der var lidt mere belæg for at den virker… men derfor blev jeg nysgerrig… kan man virkelig få taget sådan en fin test,.. fødevareintolerencetest og kan man så herefter ubdgå de ting den evt måtte vise man ikke tåler?
        Og er det ikke noget ens egen læge kan gøre? Dækker forsikringer sådan noget?

        På forhånd tak
        Sabina

        1. Hej Sabina
          Tak fordi du “blander dig” – det er et meget relevant spørgsmål. Især når det har med børn at gøre, for det er jo hele tiden en opvejning af at vi gerne vil hjælpe vores bør men ikke udsætte dem for indgreb, som skader mere end de gavner. Og det er ikke let at køre sådan en stram diæt for børn.

          Fødevareintolerancetesten kan være et bedre alternativ, men den er heller ikke 100% sikker. Den bliver desværre hverken tilbudt i læge-regi eller dækket af sygesikringen. Det skyldes at man tester for fødevarereaktioner og ikke allergier. Man kan fx godt reagere over for mælkeprodukter hvis man har fået meget mælk – men har man udelukket mælk i et stykke tid, vil man ikke nødvendigvis kunne måle en reaktion, selvom man selv ved, at man ikke kan tåle det. Derfor mener læger ikke at den er pålidelig.

          Testen skal altså også tages med et gran salt. Det man kan bruge den til i AIP sammenhæng er for det første at tage testen, før man laver om på noget som helst i sin kost, for at få et mere retsvisende billede. I resultatet kan man så sammenholde de fødevarer, man reagerer over for med de fødevarer, som Sarah Balantyne har på autoimmun-listen. Der kan også være tilsætningsstoffer, som ligger udover AIP diæten, der kan være skyld i fødevarereaktioner. Det vil en fødevareintolerancetest også kunne vise.

          Jeg har både gode og mindre gode erfaringer med brug af testen. Jeg har oplevet at den har ramt rigtigt da den viste æg som den største synder – og det gjorde en stor forskel da æg i alle afskygninger blev udeladt. Jeg har også oplevet at den ikke viste noget som helst andet en en overvækst af candida, som man godt kunne have fundet frem til uden at betale 3500 for en test. Men manglen på resultater tror jeg skyldtes, at min klient havde udelukket rigtig meget af sin kost allerede – og så kan den ikke måle på reaktioner på de fødevarer, fordi han ikke blev udsat for dem længere.

          Alopecia er jo en sygdom, som ikke er så hyppigt forekommende. Jeg har ikke selv erfaring med den. Du kan evt. skrive til Strange Skov, som har skrevet bogen Kost og Kronisk sygdom og høre, om han eller nogen i hans forum har erfaring med Alopecia og AIP diæten. Du kan også skrive til Andrea hos Hanko Medico https://www.hankomedico.dk/ og spørge om en fødevaretest kan anbefales til din datter.

          Jeg håber det kan hjælpe dig lidt videre.

          Mange hilsener fra Stine

          1. Kære Vibeke
            Mange tak for din kommentar og henvisning til succeshistorier med AIP og alopecia. Godt at vide, at det virker. Jeg vil også opdatere artiklen til den strammere version af Sarah Ballantyne. Jeg har oplevet i flere tilfælde at glutenfri ikke er tilstrækkeligt men at man også kan reagere på majs og ris. Og det er drønærgerligt at gå så hårdt til værks og så alligevel ikke nå helt i mål. Mh Stine

  4. Kære Stine
    Mange tak for dine gode input og refleksioner. Og dig Sabina for også at spørge ind. Jeg vil overveje en sådan test – det lyder som et godt første skridt, da en seks ugers skrap diæt vil være en hård omgang at komme igennem for min søn. Og så nok kombinere det med nogle af de gode elementer i diæten 🙂
    Bedste hilsner Eva

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top