Søg viden om naturmedicin og homøopati

Kosttilskud, naturlægemidler og homøopatiske lægemidler er rimelig tilgængelige, men det kan være vanskeligt at finde viden om naturmedicin.

Kosttilskud, naturlægemidler og homøopatiske midler kan købes i helsekostbutikker, på nogle apoteker og på nettet – men det ikke alle steder man kan få en god vejledning i produkternes egenskaber. Derfor kan det være en god ide selv at sætte sig ind i sin sygdom, og hvilke muligheder der findes, for at behandle naturmedicinsk.

Men det kan være lidt af en jungle at finde gode kilder til viden om naturmedicin. Det skyldes bl.a. at den danske lovgivning er skrap på området, så det er meget begrænset, hvad firmaerne, som forhandler kosttilskud, må sige og skrive om produkternes egenskaber. I butikkerne er personalet også begrænset i, hvad de må sige om produkterne, og så varierer det meget, hvilken uddannelse og erfaring butikspersonalet i helsekostbutikker har.

Der er dog lavet masser forskning på fx urter og plantebaseret medicin, og i bl.a. Tyskland, England og USA er mange urter anerkendt for at kunne anvendes mod både sygdomme og langt alvorligere lidelser, end hvad man anerkender dem for i Danmark. Derfor ender mange mennesker på amerikanske eller udenlandske hjemmesider, hvor det kan være svært at vurdere, om der er studier og undersøgelser bag anbefalingerne – eller om det er artikler baseret på “populærvidenskab”.

Hvis du har overskudet til det, så brug lidt tid på at sætte dig ind de udfordringer, du har, og spørg og vær kritisk når du handler kosttilskud, naturlægemidler eller homøopatiske lægemidler eller opsøger en alternativ behandler. Hvis du selv er klædt godt på, så kan du også bedre vurdere, om den person der vejleder dig, har tilstrækkelig med viden om naturmedicin.

Radiodoktoren.dk – om sygdomme og behandling med kosttilskud

Radiodoktoren.dk er drevet af læge Carsten Vagn Hansen, som i årevis har skrevet indlæg på sin blog om en række sygdomme og lidelser, hvor han forklarer sygdom, symptomer og giver en række anbefalinger til kosttilskud og naturlægemidler. Indimellem er anbefalingerne meget omfattende, og så kan det være vanskeligt at prioritere.

Da jeg tidligere havde en helsekostbutik, mødte jeg mange kunder, som kom med en lang liste af tilskud, som de havde læst om på nettet – og så bestilte de bare hele listen for at være helgarderet. Det er ikke anbefalelsesværdigt, for når listerne over anbefalingerne er lange, så er det ofte, fordi forfatteren tager flere mulige scenarier med i betragtning. En blogskribent har jo ikke dig siddende foran sig – men må forestille sig flere scenarier for, hvorfor man fx har ledsmerter – og nævner derfor en række produkter, som måske slet ikke er relevante for dig, hvis dine ledsmerter fx skyldes hormonelle ubalancer i overgangsalderen.

Man kan faktisk sagtens overbehandle med tilskud, så de ikke har nær så god en virkning. Især urter og homøopatiske lægemidler virker til en vis grad ved at sende signaler til kroppen om at rette op på nogle ubalancer – og med mange forskellige præparater kommer man let til at sende modsatrettede signaler. Alt som indtages skal enten optages eller udskilles delvis via udrensningsorganerne igen. Får du en masse tilskud, som du ikke har brug for, så sætter du din krop og især dine udskillelsesorganer på overarbejde, og det kan faktisk gøre mere skade end gavn, hvis din krop er belastet i forevejen. Når behandlere giver mange præparater, så vælger de som regel at behandle med midler, som komplementerer hinanden.

Så læs indlæg som radiodoktorens kritisk. Brug dem fx som udgangspunkt til at sammenholde hans forslag med andre kilder – slå de præparater op, som lader til at ramme dine symptomer eller skriv dem ned og spørg en Helsevejleder eller en behandler til råds. Prøver du dig selv frem, så vælg hellere få præparater og mærk efter hvad de de gør ved dig, før du bygger ovenpå. Giv præparatet et chance og tag det hver dag i mindst 6 uger og evt 3 måneder. Nogle tilskud tager tid, før du mærker en effekt. Hvis du glemmer dine tilskud og skifter hele tiden, så får du næppe meget gavn af dem.

Sund Forskning – om sygdomme, gener og præparater

Sund Forskning udkommer på print, men man kan også finde en del artikler på nettet på www.sund-forskning.dk. Der bliver ofte taget emner op om konkrete sygdomme og behandling med kosttilskud og naturlægemidler. Artiklerne er informative og seriøse, men det er værd at have i mente, at bladet er sponsoreret af producenterne, derfor bør anbefalingerne ikke betragtes som uvildige. Det betyder, at når et sygdomsemne beskrives og et produkt anbefales, så er det ikke ensbetydende med, at dette produkt og dette mærke nødvendigvis er det bedste til netop denne sygdom, det er blot den leverandør, som har betalt for at blive omtalt. Men indholdet i bladet er stadig fagligt og seriøst, og med en sund skepsis, kan man roligt lade sig inspirere og bruge bladet som en blandt flere kilder til viden om naturmedicin.

Viden om urters virkning

En god måde at undersøge mere i dybden om et urteprodukt er det rette for dig, det er ved at undersøge urtens virkning. Hvis du ikke har et urteleksikon ved hånden, så kan du også søge på urtens latinske navn på Google som fx “Vitex Agnus Castus virkning”. (Urtens latiske navn står som regel på indholdsfortegnelsen på et produkt). Her dukker både Sund Forskning og Radiodoktoren op på første side, som begge er pålidelige kilder.

Bemærk at den samme urt sagtens kan have mange forskellige virkninger i kroppen, så lad dig ikke skræmme af, at gurkemeje fx både anbefales ved inflammationer, kredsløbssygdomme og fordøjelse. Betragter man urten med medicinske briller, så kan det virke mærkeligt og useriøst, at et aktivt stof skulle kunne så mange forskellige ting, fordi man fra det medicinske perspektiv betragter sygdomme og symptomer enkeltvis og uafhængigt af hinanden.

Betragter man derimod urten som en form for fødevare, hvor en mangel på et næringsstof som fx D-vitamin kan give mange forskellige symptomer, så kan tilførelsen af  D-vitamin hjælpe mange af disse symptomer. Man mangler ikke gurkemeje i samme forstand, men man kan måske sige, at vores kost generelt mangler næring og egenskaber, som lettere får kroppen ud af balance – hvor nogle fødevarer som fx gurkemeje er med til at opretholde den sunde balance i kroppen. Derfor kan et koncentreret tilskud af gurkemeje også have en virkning på flere forskellige former for ubalancer på en gang.

Der findes flere bøger skrevet om urter. Kend din urt af Rikke Goerlich giver et godt overblik over de mest kendte urter og deres virkning – og den er skrevet i et let og forståelig sprog.

Viden om vitaminer og mineralers funktioner og tegn på mangler

Det er ikke så længe siden, at man ikke måtte sige noget om vitaminer og mineralers egenskaber i Danmark. Det blev ændret for et par år siden, hvor man inden for EU er kommet frem til en liste over claims, dvs anprisninger af kosttilskud, som danske producenter af kosttilskud også må benytte, når de anpriser deres produkter. I Danmark er det således nyt, at vi må sige “så meget” om kosttilskud, imens man i bl.a. Tyskland og Frankrig føler sig langt mere begrænset af listen, ift. hvad de tidligere måtte sige.

Selvom man inden for EU har trukket en streg i sandet, som gælder for alle medlemslande, så er det altså svært at tale om en facitliste for, hvilke egenskaber kosttilskud har. En ældre version af listen kan findes her.

Der findes også flere bøger om vitaminer og mineraler, fx Naturens vitaminer og mineraler af Lisbeth Hagerup. Her kan man læse flere egenskaber end de godkendte, som behandlere også arbejder med. I bøger er man ikke underlagt samme regler som kosttilskudfirmaerne og dem der sælger produkterne. Her har man nemlig ytringsfrihed, så man kan læse sig til langt flere egenskaber i bøger end på urtepræparatets etiket.

Studier lavet på kosttilskud, urtemedicin og manuelle behandlingsteknikker

Vil du gerne vide, om der er lavet studier på fx Gurkemeje og gigtsmerter, så vil du ofte kunne finde referencer til studier både på radiodoktoren.dk og sundforskning.dk. Er du en haj til at søge i- og læse  studier, så lav en søgning på engelsk på pubmed.com. Her kan du se, hvor mange studier der er lavet på fx gurkemeje (søg på curcumin på engelsk/latin) og vælg evt. et sygdomsområde hvorunder studierne er foretaget. Vælger du fx “curcumin inflammation” kommer over 1800 studier frem – herunder også små pilotstudier foretaget af firmaer. Vælger man “reviews” i højre kolonne, så får man kun sammenfatninger af flere studier (metastudier) udvalgt uafhængigt af hinanden – dette kan betragtes som mere uvildigt.

Homøopatiske lægemidler

Homøopatiske lægemidler må kun omtales i butikker, hvis kunden selv spørger til det. Man kan ikke læse om produktets egenskab på æsken eller flasken, så man er meget afhængig af en kyndig vejledning. En alternativ behandler må gerne udtale sig om produkterne, og spørger du personalet i en Helsekost direkte om et bestemt homøopatisk præparat, så har de pligt til at oplyse dig, om det de ved, ifølge patientsikkerhedsloven. Der findes dog steder, hvor du selv kan søge information om midler, som kan fåes i Danmark:

www.alma-info.dk – er en vidensportal om Allergica’s homøopatiske midler, hvor du kan slå op under sygdomme og lidelser og læse om deres midler. Alma-info har også udgivet pjecer, som kan rekvireres hos Alma og i mange Helsekostbutikker. Men generelt kan det være svært selv at finde det rigtige middel, når det gælder homøopati. Det er nemlig en lidt anderledes form for behandling, så det kan anbefales både at søge viden selv og tale med en kyndig Helsevejleder eller behandler, for at finde frem til det rigtige middel.

Et amerikansk studie fandt frem til at amerikanere som benyttede sig af homøopati oplevede langt bedre virkning og resultater når de havde fået midlerne ordineret af en behandler end når de havde prøvet sig frem på egen hånd. Når det gælder homøopati, så får man ikke bivirkninger af at vælge et forkert præparat, man får oftest ingen effekt overhovedet. Får du derimod ordineret homøpatiske midler af en behandler, som har taget sig god tid til at forstå din sygdomshistorie og evt har testet dig og de midler du skal tage, så oplever mange en langt bedre virkning af homøopatien. Bivirkninger kan opleves i form af en såkaldt førstegangsforværring. Dvs. at de symptomer man forsøger at behandle blusser op – fordi man reagerer for kraftigt på midlet. Det betyder egentlig, at kroppen responderer, og det er jo godt, men det kan være ubehageligt og føles voldsomt. Oplever man en førstegradsforværring, så stopper man med præparatet indtil symptomerne er væk, og så starter man langsomt op igen med en lavere dosis.

Viden om homøopatiske lægemidler

På Helsam kan du købe bøger og hæfter om homøopatiske lægemidler, som er skrevet meget forbrugervenligt.

  • Allergica – søg på alma – og du får en oversigt over alle hæfterne. De koster 5 kr. stykket og kan ofte rekvireres i Helsekostbutikker efter forespørgsel
  • Heel – Håndbog i Moderne Homøopati af Thomas Kjærsgaard kan købes på Helsam for 10 kr
  • Pekana – Lægemiddelkompendiet af Helge Larsen til 79 kr. Er lidt mere omfattende og bruges ofte af behandlere, men er du interesseret i homøopati, kan den være god at have på hylderne.

 

Vejledning og viden om naturmedicin hvor du handler

Der er meget stor forskel på, hvor god en vejledning man får, når man køber naturlægemidler, kosttilskud og homøopati. Nogle steder er personalet slet ikke uddannet eller trænet i de præparater de sælger. Andre steder kan man møde virkelig kompetent personale, som har flere uddannelser bag sig, mange års erfaring og en grundig viden om naturmedicin.

Det er guld værd, når man finder dem – og de findes, så shop lidt rundt, spørg, tal med personalet og spørg evt. direkte, om de har nogle ansatte, som er uddannet Helsevejledere eller har en uddannelse som alternativ behandler.

Det kan være en form for garanti for, at den person du vejledes af, ved nok om præparaterne og ikke mindst kender grænserne for, hvad de må sige, og hvornår de bør henvise dig til læge eller behandler.

3 kommentarer til “Søg viden om naturmedicin og homøopati”

  1. Ja, der er jo en grund til at homøopatiske midler ikke altid har en beskrivelse af hvad de er godt for!
    Hvis vi går ti år tilbage, satte medicinalindustrien i Danmark hårdt ind for at homøopatiske midler og kosttilskud – ikke skulle være at finde i Danmark!
    I den tid måtte man handle på nettet i England, for at købe homøopatiske midler og kosttilskud.

    Ikke engang kamille te – købt på apoteket kun man længere finde!
    Det var ikke KUN i Danmark hvor homøopatiske midler og kosttilskud, var en torn i øjet på medicinalindustrien, men også i andre lande i EU , var disse midler upopulære.

    Problemet tror jeg var for medicinalindustrien at de naturlige midler og kosttilskud havde der været og var der efterspørgsel på ,og blev solgt
    Hurtigere – fordi folk ikke altid havde tiltro til kemisk medicin. Bøger med naturmedicin var populære, men pga. myndighedernes klapjagt på naturmedicin, blev gamle værker ikke genoptrykt.

    Medicinalindustrien opgav kampen og blev efterfølgende endnu mere upopulære!

    1. Tak for din kommentar. Vi har jo meget statsstyret sundhedssystem i Danmark i forhold til de europæiske lande, som har et mere liberalt syn på naturmedicin. Jeg tror nu nærmere det har med markedskræfter at gøre. Når man selv må bestemme hvilken behandling man vil have og selv skal betale for den med egen forsikring, så vælger flere de alternative metoder. Jeg har hørt fra tyske kolleger, at de mest velhavende lægeklinikker i Tyskland er dem, som også har en naturmedicinsk tilgang. Dem er der mest rift om. I Danmark er det jo Sundhedsstyrelsen alene der skal tage stilling til reglerne for homøopati og de prioriterer det bare ikke, fordi efterspørgslen og viden om det er alt for lille. Jeg tror desværre også markedet er for småt i Danmark til at medicinalindustrien gider betragte det som reel konkurrent, men det begynder blive et presset marked i udlandet. Homøopati får trængere kår også i andre lande, hvor det har været mere accepteret.

  2. Jeg har arvet nogle bøger med naturmedicin fra min far, men har også selv en hel del stående –

    Venlig hilsen

    Ella Jensen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top