Bone Broth opskrift – sundt og simpelt

En Bone Broth opskrift er egentligt ret simpel, billig og god hvis man vil undgå madspild. Det er vel det, man kan kalde gammel vin på nye flasker, for det er en suppe eller fond kogt på dyreknogler. Det nye er måske, at man har opdaget, hvad suppen kan gøre for sundheden.

Functional Foods er en serie af bøger skrevet af madskribent Sandra Pugliese, Læge og Heilpraktiker Anne Iben Hollensted og Ernæringsekspert Charlotte Gylling Mortensen. Her er både Bone Broth opskrifter og en grundig introduktion til BonBroth. Man kan læse om Bone Broth’s egenskaber beskrevet, som har været vist i studier og rent erfaringsmæssigt.

Det gode ved BoneBroth er, at det er billigt at lave, og det behøver ikke være så omstændigt som det lyder. Jeg har et gaskomfur og kan ikke lade en gryde koge i 36 timer uden at holde øje med den. Derfor laver jeg Bone Broth i weekenden. Jeg starter gryden om morgenen og slukker for blusset om aftenen, når jeg går i seng. Jeg stiller gryden med låg koldt – fx i opgangen eller et skur natten over, og så sætter jeg den tilbage igen næste dag. Sådan fortsætter jeg et par dage, indtil jeg ikke gider mere.

Det er ikke så svært at finde økologisk kylling, men kraftben fra økologiske dyr kan være svære at få i supermarkedet. Jeg har bestilt mine på nettet. Man kan også bruge benene fra en lammekølle eller osso buco – følg den Bone Broth opskrift, som er mindst besværlig for dig.

Laver du Bone Broth af en økologisk kylling, kan du koge eller dampe den i to timer – fjerne kødet og koge skroget videre. Du kan lave kyllingen hel i ovnen, og er du ikke klar til at koge suppe på det med samme, så smid skroget i fryseren. Vil du gerne spise eller drikke den klare suppe, så giver det lidt ekstra smag at tilføje et par krydderurter, gulerødder, løg, porer, selleri. Eller tilføj de slatne grønsager du har i skuffen, og lade dem koge med.

Bone Broth opskrift af en hel kylling eller suppehøne

  • Læg kylling eller høne i en stor gryde.
  • Hæld vand i gryden, så kyllingen/hønen er helt dækket.
  • Tilføj fx et løg (pillet og skåret i kvarte) og et par hvidløg.
  • Tilsæt 2-3 laurbærblade, et par skefulde tørret timian, oregano, basilikum, rosmarin – eller andre krydderurter du har stående på hylden.
  • Tilføj et par grønsager som fx et stykke persillerod, 1-3 gulerødder, pastinakker eller en porre – hvad du lige har liggende i grønsagsskuffen.
  • Tænd for blusset og skru ned når vandet koger.
  • Efter to timer kan du tage kyllingen/hønen op af gryden og skære det bedste kød fra – brystet og lårene – og læg dem på køl eller spis det til aftensmaden.
  • Læg benene tilbage i gryden igen og lad dem koge videre i 12-24 timer.
  • Når suppen har kogt færdig, si væsken fra og smid knogler og kogte grønsager væk.
  • Hæld evt. suppen på glas i forskellige størrelser og frys det ned. Det kan drikkes rent som en nærende og plejende væske fx efter sygdom eller det kan bruges i supper eller sammenkogte retter.

Bone Broth opskrift af okse kraftben

  • Brun benene i en stor gryde i smør, kokosolie eller olivenolie.
  • Hæld vand over så benene er helt dækket.
  • Tilføj grønsager som fx løg, hvidløg, gulerødder, porer, persillerod – eller andre slatne grønsager fra grønsagsskuffen.
  • Tilføj krydderurter som fx laurbærblade, timian, oregano og basilikum.
  • Kog suppen op og skru derefter ned så den står og simre i 12-72 timer.
  • Skum suppen af undervejs.
  • Når suppen har kogt færdig, si væsken fra og smid knogler og kogte grønsager væk.
  • Hæld evt. suppen på glas i forskellige størrelser og frys det ned. Det kan drikkes rent som en nærende og plejende væske fx efter sygdom eller det kan bruges i supper eller sammenkogte retter.

Flere opskrifter med Bone Broth

Prøv fx denne byg-selv suppe af Bone Broth og kokosmælk med friske grønsager og koriander på toppen

Mere om Bone Broth

Hvis du vil vide mere om Bone Broth’ens gode egenskaber, så kan jeg varmt anbefale bogen Bone Broth. Den er skrevet af madskribent Sandra Pugliese, Læge og Heilpraktiker Anne Iben Hollensted og Ernæringsekspert Charlotte Gylling Mortensen.

Læs mere om bogen eller køb den her

2 kommentarer til “Bone Broth opskrift – sundt og simpelt”

  1. Tak for opskriften, men har lige et spørgsmål:
    Jeg hører flere sige, at hvis man slukker for bone broth suppen om natten, for at koge videre næste dag, så udvikler der sig bakterier fordi man ikke kan køle den hurtig nok ned ?

    1. Hej Pia
      Der udvikler sig sikkert bakterier natten over, for der er jo kødrester i – og bakterier har det ideelt ved stuetemperatur. Derfor skal suppen op og bulderkoge mindst en time dagen efter – det kan bakterierne ikke overleve. Når den er færdigkogt, skal den sies, hældes over i mindre rene beholdere (så køler suppen hurtigere ned) – og imens den stadig er varm skal den på frost. Bakterierne kan overleve i en temperatur på mellem 5 og 65 grader, ved kogepunkt og frysepunkt får du taget livet af det, der måtte være tilbage.
      Der er også nogle, der lader suppen koge konstant i 12-24 timer. Det tør jeg ikke, da jeg har gasblus. Men hvis du foretrækker at lade den være konstant under opkog, så kan du også sætte den i en stegeso el.lign. beholder med låg i ovnen efter den har kogt nogle timer i en gryde, og så lade den stå der ved 120 grader i 10-12 timer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top