For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks

For lidt mavesyre i spiserøret føles som halsbrand, refluks eller sure opstød. Det kobles ofte sammen med høj mavesyreproduktion og behandles derfor med mavesyre neutraliserende midler eller mavesyrepumpe hæmmer – for at nedsætte mavesyreproduktionen.

Det er efterhånden veldokumenteret, at især kvinder over 35 begynder at producere mindre mavesyre. Amerikanske studier viser, at 20-30% af kvinder over 50 har en nedsat mavesyreproduktion og for kvinder over 60 er det halvdelen, der producerer for lidt mavesyre. Symptomerne er de samme som ved for meget mavesyre, for når maden ikke fordøjes godt nok i mavesækken, så stiger mavesyren op i spiserøret og giver halsbrand. Nedsætter man mavesyreproduktionen yderligere med syrepumpehæmmere (medicin, som nedsætter mavesyreproduktionen), så forværres problemet.

For lidt mavesyre skaber flere problemer

Amerikanske studier peger på at op til 90% af kvinder med osteoporose har for lav mavesyreproduktion – andre studier viser, at mennesker med for lav mavesyre har en dårligere optagelse af calcium, som er helt essentielt for knoglesundheden. Det har fået forskere til at forfølge teorien om, at osteoporose måske har stammer fra for lidt mavesyre.

Mavesyren er også vigtig for optagelsen af B12 vitamin. Har man for lidt mavesyre, eller tager man syrepumpehæmmere over længere tid, fx hvis man tager gigtmedicin eller har spiserørsbrok, så bør man samtidig få et tilskud af B12 vitamin.

Mavesyren har vigtige funktioner, bl.a. er de med til at beskytte mod uønskede bakterier-, virus og svampevækst – og så medvirker mavesyren til at nedbryde proteinerne i maden. For lidt mavesyre kan derfor føre til tarmdysbiose og fordøjelseproblemer.

For lidt eller for meget

Har du været til lægen og fået at vide, at du har for meget mavesyre, så lyder det måske lidt mærkeligt, at problemet i virkeligheden kunne være det modsatte. Du kan faktisk selv teste, om du har for lidt eller for meget med følgende køkkenbordstests:

 

Rødbedetesten

120 ml rødbedesaft

120 ml vand

Opsaml urinen de næste 2-3 timer i en gennemsigtig beholder

Drik rødbedesaft/vand sammen med et par mandler eller et stykke kylling, så enzymproduktionen sættes i gang i mavesækken. Rødbedesaften indeholder betain, som mavesyren normalt vil nedbryde.

Er urinen rødlig = for lidt mavesyre

Er urinen normalfarvet = tilpas mavesyre (eller for meget hvis du lider af halsbrand/refluks).

Natrontesten

Hæld en 1/4 tsk natron i et glas vand (på 2,3 dl).

Drik det på tom mave – gerne som det første om morgenen. Tag tid på, hvornår du bøvser.

Mindre end 1 minut = for meget mavesyre

1-2 minutter = tilpas med mavesyre

2-5 minutter = for lidt mavesyre

Mere end 5 minutter = alt for lidt

For lidt mavesyre – hvad så?

Viser det sig, at du har for lidt mavesyre, så er der en del du selv kan gøre for at hjælpe din fordøjelse godt på vej.

Mavesyren indeholder nogle stoffer, som sender proteinspaltende enzymer ud i mavesækken. Når vi ikke producerer mavesyre nok, så producerer vi heller ikke protein-spaltende enzymer nok, og det kan få en stor bøf til at ligge og ulme i maven og evt. fortsætte delvis ufordøjet ned gennem tarmsystemet. Det kan sætte en forrådnelse i gang nede i tarmen, som udløser luft i maven og ildelugtende prutter. Mange med for mavesyre kan nikke genkendende til, at de føler sig tunge i maven efter at have spist kødrige måltider, er oppustet, føler sig trætte og har vrøvl med fordøjelsen. Man kan endda opleve ufordøjet mad i afføringen.

Det er en god ide at undgå for tunge proteinrige måltider, og sørge for at spise masser af grønt og især bitre grønsager som fx rucola og artiskok, da stimulerer fordøjelsesafterne allerede når de puttes i munden. Skvalderkål og mælkebøtter er meget bitre og er rigtig gode ved for lav mavesyre. Lav fx en hjemmelavet pesto af de mindste blade fra haven eller skoven.

Citron og æbleedike er også med til at stimulere fordøjelsessafterne. Som en lille fordøjelsefremmende forret kunne man lave en let salat med rucolablade og dressing lavet på citronsaft eller æbleeddike – evt. tilsat ukrudtspesto.

Endelig så indeholder grønsager og frugter naturens enzymer, som også hjælper dig til at fordøje din mad. Så husk at måltidet skal indeholder masser af grønt.

Der findes også kosttilskud med planteenzymer, bl.a. udtrukket fra papaya. Man kan tage en tablet af planteenzym som tilskud lige inden måltidet.

Du gør din mavesyre en tjeneste ved at drikke friskpresset rødbedejuice. Find en opskrift her.

Læs mere

Læs mere om de nyeste amerikanske studier i artiklen Low Stomach Acid: A Surprising Cause of Indigestion Symptoms

På radiodoktoren.dk kan du også læse om underskud af mavesyre og rødbedetesten

I bladet Naturli har Anette Harbech-Olesen skrevet en grundig artikel om mavesyre og giver både råd og opskrifter til at komme det til livs

Læs artiklen The Unusual Link Between Low Stomach Acis and Osteoporosis

Læs mere om studiet Hypochlorhydric stomach: a risk condition for calcium malabsorption and osteoporosis?

4 kommentarer til “For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks”

 1. Hej,
  Jeg skriver til dig, da jeg inderligt har brug for råd og vejledning. Sagen er den, at jeg de sidste par måneder har været præget af (rigtig) dårlig ånde. Jeg børster tænder 2-3 gange dagligt, bruger tandtråd og til tider mundskyl. Dette hjælper dog ikke og jeg er dybt frustreret. I sidste uge var jeg hos min tandlæge og få et tjek – og sagde, at der ikke var noget at komme efter – flotte stærke tænder samt tandkød. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og det er virkelig blevet et “socialt handicap” for mig. Jeg har prøvet at google og finde svar, men er stadig i tvivl. Umiddelbart tænker jeg, at jeg måske ikke producerer nok mavesyre?

  Jeg tager alle de gængse forholdsregler såsom fx at drikke vand, ikke drikke så meget kaffe og generelt huske at få spist således at jeg ikke er sulten. Jeg kan mærke noget er helt galt og jeg er i bund og grund ret utrolig.

  Jeg ser virkelig frem til at høre fra dig, da det er et problem som jeg går og er rigtig ked af.

  Mvh
  Christina

  1. Stine Mathieu

   Hej Christina
   Tak for din kommentar. Dårlig ånde kan sagtens skyldes for lidt mavesyre. Dårligt nedbrudte proteiner kan nemlig give dårlig ånde og ildelugtende luft fra tarmen, fordi proteinerne kan forrådne, når de ikke nedbrydes ordentligt.

   Jeg ville under alle omstændigheder behandle det som en ubalance i fordøjelsesystemet og både give fordøjelseenzymerne lidt assistance og støtte op om tarmfloraen.

   Den nemme måde at gøre et forsøg er med urter som stimulerer fordøjelsen, fx Bitterstern urtetinktur eller Boldocynara og bredspektret mælkesyrebakterier (et præparat med så mange stammer som muligt). Du kan fx tage en kur på 4-6 uger med begge dele og derefter være obs på at tilrettelægge din kost, så du får bitre grønsager inden hovedmåltiderne; rucula, vand med citron eller æbleedike.

   Bitterstern og mælkesyrebakterier er harmløse og kan også bruges i længere tid, hvis du ikke har fået det helt under kontrol endnu. Men vær opmærksom på, at det er noget i din kost, der er svært for dit fordøjelsesystem at håndtere, så løsningen skal helst ikke være tilskud som holder det under kontrol. Det bedste er altid at finde en løsning gennem maden, for det er langtidsholdbart. Måske skal du skære ned på kød, det kan også være at mælkeprodukter ikke er så godt for din fordøjelse – prøv dig frem og mærk efter hvordan du reagerer på det du spiser og udelader. Og sørg altid for at spise mange grønsager til hovedmåltiderne, da de indeholder både fiber og enzymer, som hjælper fordøjelsen på vej.

   Jeg håber det kan hjælpe dig.
   Mange hilsener fra
   Stine

   1. Hej igen,

    Mange tak for din tid og svar – det er værdsat.

    Blot så jeg er helt med, så ville det være en idé hvis jeg købte Bitterstern urtetinktur og kombinerede dette med mælkesyrebakterier evt. Biosym Symbioflor+ ? – Og dertil selvfølgelig tænker over min kost i forhold til fibre og grøntsager. Denne kombi prøver jeg så i 4-6 uger og forhåbentlig kan mærke en forskel ift. min lugt fra svælg/mave?

    Igen, tusinde tak for hjælpen!

    De bedste hilsner
    Christina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen