For lidt mavesyre i spiserøret føles som halsbrand, refluks eller sure opstød. Det kobles ofte sammen med høj mavesyreproduktion og behandles derfor med mavesyre neutraliserende midler eller mavesyrepumpe hæmmer – for at nedsætte mavesyreproduktionen.
Det er efterhånden veldokumenteret, at især kvinder over 35 begynder at producere mindre mavesyre. Amerikanske studier viser, at 20-30% af kvinder over 50 har en nedsat mavesyreproduktion og for kvinder over 60 er det halvdelen, der producerer for lidt mavesyre. Symptomerne er de samme som ved for meget mavesyre, for når maden ikke fordøjes godt nok i mavesækken, så stiger mavesyren op i spiserøret og giver halsbrand. Nedsætter man mavesyreproduktionen yderligere med syrepumpehæmmere (medicin, som nedsætter mavesyreproduktionen), så forværres problemet.
For lidt mavesyre skaber flere problemer
Amerikanske studier peger på at op til 90% af kvinder med osteoporose har for lav mavesyreproduktion – andre studier viser, at mennesker med for lav mavesyre har en dårligere optagelse af calcium, som er helt essentielt for knoglesundheden. Det har fået forskere til at forfølge teorien om, at osteoporose måske har stammer fra for lidt mavesyre.
Mavesyren er også vigtig for optagelsen af B12 vitamin. Har man for lidt mavesyre, eller tager man syrepumpehæmmere over længere tid, fx hvis man tager gigtmedicin eller har spiserørsbrok, så bør man samtidig få et tilskud af B12 vitamin.
Mavesyren har vigtige funktioner, bl.a. er de med til at beskytte mod uønskede bakterier-, virus og svampevækst – og så medvirker mavesyren til at nedbryde proteinerne i maden. For lidt mavesyre kan derfor føre til tarmdysbiose og fordøjelseproblemer.
For lidt eller for meget
Har du været til lægen og fået at vide, at du har for meget mavesyre, så lyder det måske lidt mærkeligt, at problemet i virkeligheden kunne være det modsatte. Du kan faktisk selv teste, om du har for lidt eller for meget med følgende køkkenbordstests:
Rødbedetesten
120 ml rødbedesaft
120 ml vand
Opsaml urinen de næste 2-3 timer i en gennemsigtig beholder
Drik rødbedesaft/vand sammen med et par mandler eller et stykke kylling, så enzymproduktionen sættes i gang i mavesækken. Rødbedesaften indeholder betain, som mavesyren normalt vil nedbryde.
Er urinen rødlig = for lidt mavesyre
Er urinen normalfarvet = tilpas mavesyre (eller for meget hvis du lider af halsbrand/refluks).
Natrontesten
Hæld en 1/4 tsk natron i et glas vand (på 2,3 dl).
Drik det på tom mave – gerne som det første om morgenen. Tag tid på, hvornår du bøvser.
Mindre end 1 minut = for meget mavesyre
1-2 minutter = tilpas med mavesyre
2-5 minutter = for lidt mavesyre
Mere end 5 minutter = alt for lidt
For lidt mavesyre – hvad så?
Viser det sig, at du har for lidt mavesyre, så er der en del du selv kan gøre for at hjælpe din fordøjelse godt på vej.
Mavesyren indeholder nogle stoffer, som sender proteinspaltende enzymer ud i mavesækken. Når vi ikke producerer mavesyre nok, så producerer vi heller ikke protein-spaltende enzymer nok, og det kan få en stor bøf til at ligge og ulme i maven og evt. fortsætte delvis ufordøjet ned gennem tarmsystemet. Det kan sætte en forrådnelse i gang nede i tarmen, som udløser luft i maven og ildelugtende prutter. Mange med for mavesyre kan nikke genkendende til, at de føler sig tunge i maven efter at have spist kødrige måltider, er oppustet, føler sig trætte og har vrøvl med fordøjelsen. Man kan endda opleve ufordøjet mad i afføringen.
Det er en god ide at undgå for tunge proteinrige måltider, og sørge for at spise masser af grønt og især bitre grønsager som fx rucola og artiskok, da stimulerer fordøjelsesafterne allerede når de puttes i munden. Skvalderkål og mælkebøtter er meget bitre og er rigtig gode ved for lav mavesyre. Lav fx en hjemmelavet pesto af de mindste blade fra haven eller skoven.
Citron og æbleedike er også med til at stimulere fordøjelsessafterne. Som en lille fordøjelsefremmende forret kunne man lave en let salat med rucolablade og dressing lavet på citronsaft eller æbleeddike – evt. tilsat ukrudtspesto.
Endelig så indeholder grønsager og frugter naturens enzymer, som også hjælper dig til at fordøje din mad. Så husk at måltidet skal indeholder masser af grønt.
Der findes også kosttilskud med planteenzymer, bl.a. udtrukket fra papaya. Man kan tage en tablet af planteenzym som tilskud lige inden måltidet.
Du gør din mavesyre en tjeneste ved at drikke friskpresset rødbedejuice. Find en opskrift her.
Læs mere
På radiodoktoren.dk kan du også læse om underskud af mavesyre og rødbedetesten
Læs artiklen The Unusual Link Between Low Stomach Acis and Osteoporosis
Hej,
Jeg skriver til dig, da jeg inderligt har brug for råd og vejledning. Sagen er den, at jeg de sidste par måneder har været præget af (rigtig) dårlig ånde. Jeg børster tænder 2-3 gange dagligt, bruger tandtråd og til tider mundskyl. Dette hjælper dog ikke og jeg er dybt frustreret. I sidste uge var jeg hos min tandlæge og få et tjek – og sagde, at der ikke var noget at komme efter – flotte stærke tænder samt tandkød. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og det er virkelig blevet et “socialt handicap” for mig. Jeg har prøvet at google og finde svar, men er stadig i tvivl. Umiddelbart tænker jeg, at jeg måske ikke producerer nok mavesyre?
Jeg tager alle de gængse forholdsregler såsom fx at drikke vand, ikke drikke så meget kaffe og generelt huske at få spist således at jeg ikke er sulten. Jeg kan mærke noget er helt galt og jeg er i bund og grund ret utrolig.
Jeg ser virkelig frem til at høre fra dig, da det er et problem som jeg går og er rigtig ked af.
Mvh
Christina
Hej Christina
Tak for din kommentar. Dårlig ånde kan sagtens skyldes for lidt mavesyre. Dårligt nedbrudte proteiner kan nemlig give dårlig ånde og ildelugtende luft fra tarmen, fordi proteinerne kan forrådne, når de ikke nedbrydes ordentligt.
Jeg ville under alle omstændigheder behandle det som en ubalance i fordøjelsesystemet og både give fordøjelseenzymerne lidt assistance og støtte op om tarmfloraen.
Den nemme måde at gøre et forsøg er med urter som stimulerer fordøjelsen, fx Bitterstern urtetinktur eller Boldocynara og bredspektret mælkesyrebakterier (et præparat med så mange stammer som muligt). Du kan fx tage en kur på 4-6 uger med begge dele og derefter være obs på at tilrettelægge din kost, så du får bitre grønsager inden hovedmåltiderne; rucula, vand med citron eller æbleedike.
Bitterstern og mælkesyrebakterier er harmløse og kan også bruges i længere tid, hvis du ikke har fået det helt under kontrol endnu. Men vær opmærksom på, at det er noget i din kost, der er svært for dit fordøjelsesystem at håndtere, så løsningen skal helst ikke være tilskud som holder det under kontrol. Det bedste er altid at finde en løsning gennem maden, for det er langtidsholdbart. Måske skal du skære ned på kød, det kan også være at mælkeprodukter ikke er så godt for din fordøjelse – prøv dig frem og mærk efter hvordan du reagerer på det du spiser og udelader. Og sørg altid for at spise mange grønsager til hovedmåltiderne, da de indeholder både fiber og enzymer, som hjælper fordøjelsen på vej.
Jeg håber det kan hjælpe dig.
Mange hilsener fra
Stine
Hej igen,
Mange tak for din tid og svar – det er værdsat.
Blot så jeg er helt med, så ville det være en idé hvis jeg købte Bitterstern urtetinktur og kombinerede dette med mælkesyrebakterier evt. Biosym Symbioflor+ ? – Og dertil selvfølgelig tænker over min kost i forhold til fibre og grøntsager. Denne kombi prøver jeg så i 4-6 uger og forhåbentlig kan mærke en forskel ift. min lugt fra svælg/mave?
Igen, tusinde tak for hjælpen!
De bedste hilsner
Christina
Ja præcis. Kombinationen får både fat i mavesækken og tarmsystemet.
Hej Stine
Jeg har taget natron testen og der skete ingen ting! Jeg har igennem flere år døjet med oppustethed, dårlig ånde, ikke komme på toilettet mere end 2-3 gange om ugen, træt efter frokost og aftensmad, men min oppustet er de sidste par måneder blevet meget slem, jeg ligner konstant en der er gravid i 7 mdr. og det er jeg ikke. Til at starte med troede jeg det var delte mavemuskler, men når det nu er der fra jeg vågner til jeg går i seng så tænker jeg ikke det er det! Min mave er stor og jeg har det ikke godt med mig selv og min krop, overvejer helt at stoppe med at spise for det må da kunne løse det!
Jeg snakkede med en dame der satte mig på en masse vitaminer plus mavens ven nummer 2, og det hjalp også de første 3 dage derefter skete der ikke noget. Jeg er igang med at ændre min kost men har så svært ved at droppe sodavand (får en dåse om dagen ca) men altså selvom jeg drikke mælkebøtterkstrakt, spiser sundere/ mere grønt og surt så ser min mave stadig gravid ud og jeg kommet ikke på toilettet! Hvor lang tid kan der gå før min mave falder ned, og er sukker forbudt, skal man spise glutenfrit, må man overhovedet drikke sodavand/ te?? Jeg er desperat, jeg har det ikke godt i min krop, og jeg kigger langt efter alle andre kvinder og deres ikke 7 mdr gravide krop..
Anja
Hej Anja
Tak for din kommentar. Oppustet mave kan skyldes meget andet end mangel på mavesyre, og det lyder som om dine fordøjelseproblemer stammer fra en tarmdysbiose, når du ikke kan komme på toilettet.
Prøv dels at lægge mærke til hvad du har spist, når maven bliver meget oppustet. En tarmdysbiose er som regel ledsaget af overvækst af Candida, og så er sukker, brød, pasta og ris ikke så godt. Det fodrer Candida svampen og maven hæver op.
Forstoppelsen kan skyldes mangel på væske, for lidt kostfiber eller stress – som kan give kroniske muskelspændinger i muskulaturen omkring tarmene.
Kosttilskud som mælkebøtteekstrakt og mælkesyrebakterier kan måske hjælpe lidt, men ofte er det en kostændring der gør udslaget.
Skal man af med Candida så er det sukkerfri og meget få raffinerede kulhydrater i 6-8 uger sammen med mælkesyrebakterier og og fx CitroPlus eller Wild Oregano Oil.
Derudover drik 2 liter vand eller urtete slurkvis over hele dagen. Få rigeligt med kostfiber fra grove grønsager. Mistænker du stress så er magnesium også vigtigt for at få musklerne til at slappe af.
Det er umiddelbart hvad jeg tænker kan rykke noget, men hvis du vil være sikker på at ramme rigtigt, er det bedst at opsøge en behandler, som kan finde ud af, hvor problemet stammer fra og rådgive ud fra det.
Hej Stine
Tusind tak for dit svar❤️
Nu skriver du at jeg ikke må spise ris, pasta og brød, men må jeg spise fuldkornsprodukter?? Fuldkornsbrød, pasta, ris osv., Eller er det helt et no go?
Hvad med sukkerfri chokolade?? Vi er enige om at alt det er sukkerfrit er skidt for fordøjelsen, ikke?? Så det skal jeg holde mig fra.. og må jeg drikke et glas hvidvin i ny og næ??
Mange spørgsmål, jeg ved det! Håber du kan svare på det
Anja
Hej igen
Fuldkorn og brune ris er bedre end hvidt brød og hvide ris, men det er individuelt hvor meget man kan tåle, hvis fordøjelsen er gået i stå. Det vil være godt hvis du kan udskifte alle kornprodukter til fuldkorn – så groft som muligt og brune, sorte eller vilde ris i stedet for hvide. Prøv samtidig at spise så mange grove grønsager som muligt. Især kålsorter som spidskål, broccoli, blomkål og grønkål er gode til at nære- og sætte gang i fordøjelsen.
Mvh Stine
Efter 2 mdr. med piller mod mavesyre, blev mit spiserør tjekket igen og der blev sagt at det så meget bedre ud – det var ikke så hævet længere.
Men, jeg kunne/kan ikke mærke nogen forskel. Hverken på følelsen af sand i halsen, synkebesvær eller problem med at få pulsen op. I mellemtiden er der også begyndt en trykken i maven, lige over navlen.
Kan der være noget helt andet galt: astma, noget med skjoldbruskkirtlen eller ‘worst case’ cancer?
Hej Heidi
Det er svært at sige hvad dine symptomer skyldes, men det er godt, at du bliver undersøgt. Synkebesvær kan skyldes en hævet skjoldbruskkirtel, det behøver ikke at være alvorligt, men man bør altid blive undersøgt hvis symptomerne ikke går væk. De symptomer du oplever kan også skyldes muskelspændinger fx hvis du er stresset. Nogle mennesker kan få muskelinfiltrationer i halsen. Man kan blive bange for symptomerne og yderligere stresset og så forværres spændingerne og forplanter sig måske også andre steder.
Trykken i maven over navlen kan være diaphragma som er spændt. Den er ofte spændt ved stress. Det kan også være området omkring mavemunden som er ømt hvis der har stået mavesyre op spiserøret.
Jeg ville holde kontakten med lægen, hvis du ikke føler at den hjælp du har fået er tilstrækkelig. Derudover kan du evt. opsøge en osteopat. Du skal bare spørge vedkommende, før du booker tid om han eller hun har erfaring med muskulære spændinger omkring spiserør, mavemund og diaphragma og fortælle om de symptomer du oplever. Ikke alle osteopater har lige meget erfaringer med at arbejde med de dybe organmuskler.
Håber det kan hjælpe dig lidt videre.
Mange hilsener fra
Stine
Hej Stine 🙂
Tak for spændende indlæg.
Jeg fik for 9 år siden konstateret spiserørsbrok, på baggrund af en kikkertundersøgelse, efter problemer med sure opstød, utilpashed og brændende smerter øverst i maven.
For 3 år siden fik jeg så konstateret irritabel tyktarm, som jeg fik nogenlunde under kontrol efter seks måneder.
For tre måneder siden fik jeg det pludselig meget skidt efter et måltid og ender med at kaste op. Siden den dag har jeg været plaget voldsomt af ubehag, brystsmerter og en fordøjelse der den ene dag giver forstoppelse for så, at være diarre en anden.
Jeg har igen været til en kikkertundersøgelse, som lægen ikke mente viste et spiserørsbrok. Jeg er derfor i behandling for refluks/mavekatar med pantoprazol, men mærker ingen bedring efter tre uger.
Nu falder jeg over dette med for lidt mavesyre og tænker om jeg kan være fejl diagnostiseret/behandlet.
Jeg oplever en klump i halsen, oppustet mave (særligt i toppen), svie og brændende fornemmelse i brystet samt vekslende afføring.
Tænker du, at der kan være tale om for lidt mavesyre? Og kan jeg teste det selvom jeg får pantoprazol?
De bedste hilsner
Charlotte
Hej Charlotte
Jeg kan selvfølgelig ikke diagnosticere dig her i kommentarfeltet, men det lyder som om dine fordøjelsesgener kommer af noget andet end for meget mavesyre, bl.a. fordi det ikke bare er lokalt men også oppustet mave og vekslende afføring. Det er meget almindeligt at for lav mavesyre giver yderligere fordøjelsesproblemer, og det jo længe, dine gener har stået på.
Du kan sagtens prøve at tage natrontesten, men den skal tages uden at du tager pantoprazol. Du kunne også behandle det som for lidt mavesyre – tage bitterstern dråber eller planteenzymer før og efter et måltid (uden pantoprazol) og mærke om symptomerne forbedres.
Forbedres de, så er det mavesyrestimulerende urter og planteenzymer du skal have fat i og støtte til din tarmflora, så den kan komme på rette kurs igen. Her ville jeg nok finde en behandler til at hjælpe dig. Kosten har også en væsentlig betydning.