Sindets lidelser og tarmen

Det kan virke fjernt og mærkeligt at sindet skulle have noget med tarmen at gøre. Det er jo to modsatte ender af kroppen, men faktisk har man fundet ud af at hjernens hormoner – dem kalder man neurotransmittere først og fremmest produceres i tarmen. David Pealmutter er en amerikansk neurolog som bl.a. har skrevet bogen Hjernens nye liv. Her fortæller han hvordan han har behandlet symptomer på bl.a. ADHD, hovedpine, migræne, autisme, depression, angst, hukommelsesproblemer, koncentrationsbesvær og kronisk træthed via en genopretning af tarmfloraen.

Der sker rigtig meget inden for tarmforskning – det gælder ikke kun i relation til sindets lidelser – men også diabetes, alzheimer, allergi, autoimmune sygdomme, fedme, forhøjet blodtryk, hudproblemer mv. sættes i overvækst af sygdomfremkaldende bakterier i tarmen. Ideen om at tarmen spiller en grundlæggende rolle for vores helbred er ikke ny. Den græske læge og grundlægger for lægevidenskaben Hippokrates sagde at “al sygdom begynder i tarmen”. Det er måske bare først nu, vi begynder at forstå, hvordan tarmens bakterier påvirker og påvirkes at kroppens øvrige systemer.

I denne artikel beskæftiger jeg mig primært med sindets lidelser. Det især det enteriske nervesystem – den del af nervesystemet som forbinder tarmen med hjernen, som er interessant i den forbindelse. Det er en motorvej med kørsel i begge retninger. Fordøjelsen og tarmbakterierne påvirker hjernen og hjernens signalstoffer påvirker tarmen. Det er alment kendt at stress kan give diarré og forstoppelse. Men traumer og langvarig stress med et konstant højt kortisol (vores langtids stresshormon) kan ændre på tarmfloraen. Tarmfloraen påvirker de neurotransmittere, der sendes til hjernen og på den måde kan en depression, angst eller migræne holdes ved lige i mange år – også selvom traumet eller det, der udløste en stressreaktion, for længst er passeret. Som David Pearlmutter siger, så “er der måske intet system i kroppen, der er mere følsomt over for ændringer i tarmens bakterieflora end centralnervesystemet, dvs. hjernen”.

Behandlingen

Hvad skal så til for at få en sundere tarmflora? Grundlæggende skal du sørge for at spise præbiotika, probiotika, (fermenterede fødevarer), lavt kulhydratindtag, ingen gluten og sunde fedtstoffer. Det er David Pearlmutters opskrift på det han kalder Hjernens nye liv.

I min praksis har jeg dog erfaret, at det langt fra er alle med sindslidelser, der har overskud til at vende sin livsstil 180 grader fra den ene dag til den anden. Har man en depression, søvnmangel, er plaget migræne eller er man 12 år med ADHD, så er det fristende at kaste håndklædet i ringen, for overskuddet er måske ikke til en store livsstilsomlægning. Derudover glemmer man den ene kørselsretning, når man kun adresserer fordøjelsen. Mennesker med kroniske fordøjelseproblemer kan nikke genkendende til, at symptomerne forværres når de er stressede. Det traume eller den stressende periode, som satte fordøjelsen ud af kurs i første omgang, kan nemt melde sig igen, hvis man ikke får det forløst. Kroppen husker traumer, selvom hjernen forsøger at glemme dem. Fordøjelse og centralnervesystemet hænger sammen – derfor bør begge systemer addresseres i behandlingen.

Jeg kombinerer behandling af tarmfloraen med kosttilskud, homøopatiske lægemidler og akupunktur, der samtidig løfter overskuddet, bidrager til en bedre søvn, mere ro i krop sind og et stødt  voksende mentalt og fysik overskud til at ændre på livsstilen i det tempo, man magter.

Livsstilsændringerne er det værktøj, man skal tage med sig resten af livet og tage mere alvorligt i de perioder, hvor man mærker at sindet eller fordøjelsen ikke er i balance. Det er ikke et kvik fix på 4 uger, hvorefter man går tilbage til den livsstil, man levede før. Vender symptomerne tilbage, kan man så efterfølgende slå sig selv i hovedet over, at man ikke havde selvdisciplin nok til at få det til at lykkes. Det kan ende med at blive endnu et nederlag, som er brænde på bålet til det mindreværd mange med sindslidelser og langvarig sygdom har fået oparbejdet. Det tager tid at indstille sig på en ny livsstil og lade det blive en naturlig del af hverdagen – og den tid skal til, for at det holder resten af livet.

Vil du gerne læse videre om tarmens vidunder:

Hjernens nye liv af David Pearlmutter
David Pearlmutter er amerikansk neurolog men mange års erfaring både med traditionel medicinsk behandling og behandling baseret på kosttilskud og kostændringer. Bogen er udgivet på dansk og er let forståelig forklaring på tarmbakteriernes utallige funktioner i kroppen. Den tager udgangspunkt i studier og cases fra Pealmutters egen praksis.

Tarme med Charme af Giulia Enders
Giulia Enders er tysk læge og skriver en humoristisk og informativ bog, der har til formål at forklare vigtigheden af tarmens funktion. Det gør hun med udgangspunkt i studier men i en form som er underholdende og humoristisk i sin kreative skrivestil og med pædagogiske og sjove illustrationer.

Andre boller på suppen af Mia Damhuus
Mia Damhuus er oprindeligt uddannet farmaceut og Ernæringsterapeut. Hun har mange års erfaring som behandler og driver skolen Center for Ernæringterapi. Bogen er henvendt sundhedpersonale, så den er mere fagligt funderet end de øvrige bøger. Det er hvis du vil forstå fordøjelsen i detaljen.

Tarme i topform af Irene Brøndum Møbjerg, Oluf Borbye Pedersen og Majbritt Louring Engell
Forfatterne er hhv klinisk diætist, overlæge på tarmkirugisk afdeling og journalist.

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top