Bygotto med svampe

Det er svampetid. Er du en haj til at samle spiselige svampe i naturen, så grib kurven og gummistøvlerne, for denne variation af den velkendte ret risotto, kan du spise med god samvittighed. Foretrækker du indkøbskurv og støvletter, så kan du også få gode svampeblandinger i supermarkedet med masser af smag – og til rimelige priser.

Kimmie har strikket opskriften sammen og erstattet de hvide risotto-ris med de langt mere næringsrige perlebyg. Perlebyg har vundet stort indpas i det nordiske køkken pga dens lækre smagsmæssige karakter og ernæringsværdi. Perlebyg har et højt indhold af kostfibre og mætter godt. Den giver retten et lækkert bid, en god mæthedsfornemmelse og den har samme gode smag af svampe og parmesan. Kombiner den med årstidens råvarer, det giver anledning til variation hele året. Vilde svampe, der vokser i sollys, indeholder D vitamin, som de fleste af os mangler, og svampe fungerer godt i en vegetarisk ret, da de har lidt samme tekstur som kød.

Spiser du ikke gluten, så kan du sagtens bruge hel quinoa i stedet for perlebyg, som vist på billedet.

Perlebygotto til 4 personer

400 g perlebyg (eller quinoa)

Ca. 1,5 L vand tilsat hønsebouillon

4 dl hvidvin

3 skalotteløg

3 fed hvidløg

En god sjat olivenolie

4 stængler blegselleri

400 g blandede svampe

100 g parmesanost af god kvalitet

3 spsk. creme fraiche

Salt, peber, timian

Citron

Frisk persille

Fremgangsmåde: 

Hak løg og hvidløg og svits dem på en pande i olivenolie. Skyl perlebyg og tilsæt disse på panden. De lynsteges 1 minuts tid. Tilsæt hvidvinen og lad den koge ind. Dernæst tilsættes ca. 2 dl hønsebouillon ad gangen indtil perlebyggene er møre. På en separat pande steges alle de hakkede svampe samt det hakkede blegselleri med salt, peber samt timian i lidt olivenolie. Når disse er møre hældes de over i perlebygottoen og denne rundes af med det friskreven parmesanost samt cremefraiche. Den smages yderligere til med salt og peber samt friskpresset citron. Serveres med en stor håndfuld frisk persille.

Retten er skøn her til efteråret og mætter dejligt. Den går godt i spænd med en frisk lækker salat.

Til den meget sultne: Server evt en ovnbagt laksefilet eller kyllingefilet til, hvis du ønsker lidt ekstra kød.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen