Der er efterhånden bred enighed om at sukker og hvid hvede – de såkaldte hurtige kulhydrater – ikke er særlig gavnlige for vores sundhed. Nogle mener at vi helt skal undgå kulhydrater og i stedet spise masser af proteiner og fedt, andre mener at vi skal erstatte det hvide brød og pasta med fuldkorn.
Det bedste du kan gøre er at lytte til din krop. Har du det fint med kornprodukter, så kan du fint fortsætte med at spise det. Men har du tendens til at få oppustet mave, træg mave, tynd mave eller bare dårlig fordøjelse, så kunne det være en ide at prøve at undgå hvede i en periode.
Frede Damgaard er ikke i tvivl om at vi skal undgå “de hårde hvidevarer”, som han kalder dem. Han forklarer her, hvordan vi udvikler insulinresistens – hvad det er sukker og hvid hvede gør ved blodsukkeret og hvordan det kan ende med diabetes, overvægt og andre livsstilssygdomme.
Vil du skære ned på sukkeret og undgå kunstige sødestoffer, så vælg fx Stevia, Sukrin eller Birkesød. Vil du stadig gerne bruge sukker i kager, så prøv at erstatte den hvide sukker med kokossukker eller ahornsirup.
Er du glad for brød og pasta, så findes der masser af alternativer til de hvide syndere. Fuldkorn er bedre end hvidt brød, og nogle har det bedre med ældre hvedesorter som fx spelt, emmer eller kornsorterne rug og byg. Frede Damgaard anbefaler rugbrød, som den sundeste brødtype.
Er du glad for franskbrød og boller, så prøv denne opskrift på langtidshævede boller af spelt, rug og quinoa.
TIP! Quinoa stammer fra sydamerika og fåes både som flager, mel og hele frø. Nogle synes at quinoa har en anelse bitter smag, men blander du lidt mel eller flager i brøddejen, så smager det dejligt. De hele kerner kan både fåes i lyse og røde. De koges i 10 minutter kan erstattes med ris eller bruges i salater.
Du høster masser af sundhedsmæssige gevinster ved at snige Quinoa ind, hvor du kan komme afsted med det. De er rige på essentielle proteiner, sunde fedtstoffer, fibre og er rige på antioxidanter, vitaminer og mineraler. Hvor du i fuldkornspasta og brune ris får et sundere alternativ til de hvide tomme kalorier, så får du i Quinoafrøene et virkelig næringsrigt tilbehør eller ekstra substans til din salat.