Blog

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg – ovenpå sygdom

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg – ovenpå sygdom

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg er en rigtig lækker luner på en kold vinterdag. Tilsæt til evt. lidt chili for ekstra varme. Herhjemme er det favoritten når vi er småsyge og forkølede. Den varmer helt ind i sjælen, og så er den spækket med […]

For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks

For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks

For lidt mavesyre i spiserøret føles som halsbrand, refluks eller sure opstød. Det kobles ofte sammen med for høj mavesyreproduktion og behandles derfor med mavesyre neutraliserende midler eller mavesyrepumpe hæmmer – for at nedsætte mavesyreproduktionen. Det er efterhånden veldokumenteret, at især kvinder over 35 begynder […]

Hjemmelavet sushi lavet ved bordet – med favorit fyld

Hjemmelavet sushi lavet ved bordet – med favorit fyld

Hjemmelavet sushi er et kæmpehit hjemme hos os – som al anden byg-selv mad. Vi ruller hver vores egen sushi ved bordet, og så laver vi som regel en ekstra rulle til madpakken dagen efter. I en fleksitarfamilie, hvor mor og ældste datter spiser fortrinsvis grønsager og nogle gange fisk – og far og yngste datter helst vi have kylling – kan man servere lidt af hvert, og så bygger man den sushi, man er mest til.

Jeg bruger brune sushiris, da de er rigere på proteiner og fibre – og så kan man tydeligt mærke forskel på mæthedsfølelsen ift. hvide ris.

Til hjemmelavet sushi har jeg brugt (til 4 pers.)

2 pakker sushiplader (7 stk i hver – hvis der skal være nok til madpakker)

En portion brune sushiris (følg kogeanvisningen på boksne. De skal både stilles i blød og koge godt en time, så start i god tid).

Grønsager i ultra tynde stænger (gulerødder, rød peber, agurk, avocado)

Røget eller rå laks

Krebsehaler eller rejer

Kylling filet i strimler stegt med tamari eller teriyakisauce

evt. sorte sesamfrø til inside-out sushi.

Tamarisauce, wasabi, syltede ingefær og evt. umiboshi puré (en syrlig japansk blommepure, som giver sushi’en en særlig karakterisk smag).

Derudover er det en god ide at købe et par sushi-måtter til at rulle sushien. Hænderne kan også bruges – eller evt. et stykke bagepapir.

Sådan gør du

Kog risene et par timer før I skal spise – følg instrukserne på boksen. Hvide ris skal ikke koge nær så længe som de brune. Sæt risene til nedkøling – de skal være kolde.

Tilbered grønsager og evt. kylling. Stil det hele på bordet i små skåle – dæk op med små skærebrædder og sushimåtter samt spisepinde og små skåle til tamarisaucen. Brug en god skarp kniv til at skære sushirullen i skiver.

Sådan ruller du sushi’en

Placer sushimåtten med den blanke side nedad. Dæk pladen til med ris og efterlad 1-2 ca. tangplade udækket. Placer grønsager, laks og evt. umeboshi puré (sparsomt – det har en kraftig smag) på rullen. Rul sushi’en sammen og press den godt sammen vha bambusmåtten. Skær rulle i skiver med en skarp kniv. Anret på en tallerken med en lille skål tamari tilsat lidt wasabi og med syltet ingefær.

Til en inside-out rulle skal du bruge et stykke bagepapir ovenpå bambusmåtten. Når du har fordel risene ud på tangrullen vendes den så risene vender nedad. Placer grønsager og fylde direkte på tangrullen. Rul sushirullen vha bagepapiren, så risene vender udad. Vend til sidst rullen i sorte sesamfrø og skær den i skiver.

Se også min opskrift på byg-selv kokos- og karrysuppe med rå grønsager og frisk koriander

Bone Broth opskrift – sundt, simpel og billig basissuppe

Bone Broth opskrift – sundt, simpel og billig basissuppe

En Bone Broth opskrift er egentligt ret simpel, billig og god hvis man vil undgå madspild. Det er vel det, man kan kalde gammel vin på nye flasker, for det er en suppe eller fond kogt på dyreknogler. Det nye er måske, at man har […]

Her finder du viden om naturmedicinsk behandling

Her finder du viden om naturmedicinsk behandling

Kosttilskud, naturlægemidler og homøopatiske lægemidler er rimelig tilgængelige. De kan købes i helsekostbutikker, på nogle apoteker og på nettet – men det ikke alle steder man kan få en god vejledning i produkteres egenskaber. Derfor kan det være en god ide selv at sætte sig […]

Rødebede til morgenmad

Rødebede til morgenmad

Trænger du til en rigtig sund booster til morgenmad, så prøv denne rødbedejuice med gulerod, broccoli, ingefær, gurkemeje og citron – og en omelet lavet på grønsagspulpen med pesto.

Et måltid skal helst bestå af kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. De traditionelle danske morgenmåltider er tunge på kulhydrater og mælkeprodukter – fx et stykke brød med ost, en skål havregryn med sukker og mælk eller yoghurt med mysli. Men der sker noget, når man udskifter kornprodukternes kulhydrater med kulhydrater fra grønsager (rodfrugter indeholder en del kulhydrater i forhold til at andre grønsager) og samtidig bliver tvunget til at skrue op for protein og fedtindholdet for at kunne blive mæt. Æg er gode kilder til proteiner – og man kan tilsætte lidt olie til sin juice, hvis man ikke får fedt nok i sin kost. Her foretrækker jeg fedt til min mad – som fx her i form af en hjemmerørt pesto med en god olivenolie.

Oven på sådan et måltid føler jeg mig mæt på en let måde og den mæthedsfølelse holder længere. Derudover glemmer jeg helt kaffen, for rødbedejuicen virker så opkvikkende, at kaffen sagtens kan undværes eller gemmes til senere på formiddagen.

Det kræver selvfølgelig en juicer, at lave hjemmelavet grønsagsjuice. Er du ny juicer, så kan det være lidt svært at lægge ud med en ren grønsagsjuice, fordi vi er vant til at juice skal være sødet med frugt. Man kan sagtens starte med at tilføje et æble eller en appelsin og gradvist trappe ned på frugten. Det er som regel grønsagerne i mangler i vores kost, og der knap nogen lettere måde at få masser af grønsager end at starte dagen med sådan en juice.

Er du glad for ingefær, så fyr endelig op for ingefær og citron, for det er nemlig den der gør, at denne juice ikke bliver vammel af den søde rødbedesmag. Gurkemejen smager egentlig ikke af så meget – den er bare stærk og gør smagen af ingefær en anelse skarpere. Men ingefær og og gurkemeje er klassikere i en antiinflammatorisk kost, og her kan du få den rå med alle dens gode egenskaber. Man kan blande mange grønsager i denne basisblandingen af rødbede, gulerod, citron og ingefær, men nogle grønsager smager for kraftigt igennem. Det er fx hvidkål og fennikel. De smager godt i andre frugt- og grønsagsblandinger, men går ikke så godt i spænd med denne juice efter min smag.

Når du skal bruge pulpen, så er det en god ide at overveje rækkefølgen af grønsager du propper i juiceren. Til en omelet kan jeg godt lide gulerod, rødbede, broccoli og gurkemeje, men ingefær og citron vil jeg helst undvære, fordi jeg også vil kunne smage min skønne hjemmerørte pesto. Derfor starter jeg med de grønsager jeg vil have med på panden, lægger pulpen til side og forsætter derefter med resten.

 

Til juicen har jeg brugt:

1 stk stor rødbede

2 gulerødder

2 buketter broccoli

1-2 cm frisk ingefær

1-2 cm frisk gurkemeje

En halv citron – uden skræl – men lad gerne skrællen sidde på det der svarer til en halv skive citron (selvfølgelig forudsat at citronen er økologisk).

 

Til en omelet med grønsagspulp har jeg brugt:

2 æg

Evt. en sjat mælk eller plantemælk

En lille håndfuld grønsagspulp

Pesto

 

 

 

 

Nye veje: Mit første møde med alternativ behandling

Nye veje: Mit første møde med alternativ behandling

Jeg er selv under uddannelse til alternativ behandler og går jævnligt til alternative behandlere med mine børn. Jeg bliver stadig overrasket over, hvor dygtige behandlere er, og stadig mere bevidst om, hvor lidt jeg egentlig selv vidste om alternativ behandling, før jeg selv tog skridtet […]

Homøopati for alle på apotekerne i USA og Canada

Homøopati for alle på apotekerne i USA og Canada

Jeg var i Californien og Quebec i sommer og efteråret og var rundt og kikke lidt på helsekostbutikker og apoteker. Noget af det jeg bemærkede var, at homøopatiske lægemidler står på hylderne og ligner ganske almindelig medicin. Der står på æsken, hvad det skal bruges […]

Byg selv kokos-karry-suppe med rå grønsager og krydderurter

Byg selv kokos-karry-suppe med rå grønsager og krydderurter

Når kulden bidder udenfor, er der ikke noget bedre end en varm suppe. Men selvom jeg elsker sammenkogte retter og grønsagssupper, så kan jeg godt savne de sprøde knasende grønsager og krydderurter. Denne ret er en skøn blanding af varm suppe og kolde rå grønsager og krydderurter. Mine børn er vilde med den, fordi de får lov at bygge suppen selv og tilføje de grønsager de bedst kan lide.

I denne opskrift har jeg brugt en solid Bone Broth som base. Bone Broth er nemlig super sund, for den er fyldt med mineraler og næringsstoffer fra knogler og kød, som er let optagelige. Og så er det billigt at lave Bone Broth – det er skroget fra en hel kylling jeg har kogt i 12-24 timer. Her har jeg brugt Bone Broth fra en kylling og de rester kød jeg kunne plukke af skroget. Opskriften kan sagtens laves med oksekøds Bone Broth i stedet.

Har du hverken tid eller tålmodighed til Bone Broth, da du bruge hønse bouillon i stedet.

 

Ingredienser

2 hvidløg

2-3 cm ingefærrod

1 løg

2 stilke citrongræs (kan udlades)

1 spsk rød karry pasta

1 liter Bone Broth eller bouillon

1 dåse kokosmælk

1 spsk tamari sauce

Evt lidt honning eller kokospalmesukker

 

Byg selv ingredienser

Kylling (kan erstattes med anden kød eller udelades)

Gulerødder skrællet og skåret i små tynde stave

Peberfrugter snittet i korte tynde skiver

Halve cherry tomater

Rå champignon i mindre stykker

En god buket frisk koriander – groft hakket

 

Fremgangsmåde

Svits hvidløg, ingefær, citrongræs og karrypasta i kokosolie eller olivenolie i en wok eller sortergryde et øjeblik – til de udsender en stærk duft. Hæld Bone Broth over og rør godt. Tilsæt kokosolie og bring retten i kog. Smag til med tamari sauce og honning eller kokospalmesukker.

Lad suppen simre under låg, imens du tilbereder alle grønsagerne og krydderurten og anretter dem på bordet i små skåle.

Tilsæt kylling eller oksekød, et par minutter før suppen er klar til servering.

Server en varm skål suppe, og tilsat de ønskede grønsager – toppet med koriander.

Spis evt. et godt brød til.