Heilpraktiker (Naturmediciner), øreakupunktur og traumebehandling

Blog

Græskarhumus

Græskarhumus

Udnyt græskarsæsonen og brug de orange skønheder til pynt ved blomsterkrukkerne. Græskar kan bruges på mange måder og den orange farve gør den taknemmelig at drysse med farverigt tilbehør som sorte sesamfrø, friske grønne koriander blade. Prøv fx denne opskrift på en lækker humus, som…

Sundt slik til børn

Sundt slik til børn

Sundt slik af tørret frugt og nødder kan være et godt alternativ til Halloween, Disneysjov og børnefødselsdag frem for tonsvis af slik. Her får du opskriften på tre nemme og børnevenlige søde snacks. De kan også fyldes i en stor skål og omdøbes til fredagsslik.…

Glutenfri pandekager med banan

Glutenfri pandekager med banan

Glutenfri pandekager til søndagsbrunchen er næsten obligatorisk. Disse skønne pandekager kan også bruges som alternativ til æbleskiver en søndag eftermiddag, hvis I vil hygge men en sund, sukkerfri og næringsrig snack.

Her er tilsat chiafrø, som er rige på bl.a. fiber, omega 3 fedtsyrer protein og kalk.

Det skal du bruge til glutenfri pandekager med banan (ca. 6 små stk)

2 modne bananer

2 æg

4 dl glutenfrie havregryn

2 spsk. chiafrø

1½ dl mandelmælk

Vaniljepulver

Salt

Kokosolie til stegning

Fremgangsmåde:
Flæk æggene ud i en skål og mos bananerne i. Tilsæt resten af ingredienserne og pisk godt. Opvarm en pande med lidt kokosolie og tag en god skefuld dej og kom på panden. Steg pandekagerne ca. 2 minutter på hver side. Kom en tsk. mandelsmør og drys med lidt friske blåbær samt kakaopulver.

Rawkugler med matcha

Rawkugler med matcha

Rawkugler med matcha er smukke små julekugler, som et sundt alternativ til vanillekransene, den søde konfekt og bolchestokke. Du kan sagtens lave søde og lækre julegodter med næringsrige og sunde råvarer. Prøv fx disse rawkugler med luksus ingredienser rullet i kakaofiber og matcha te. Det skal…

Raw cheesecake – uden ost

Raw cheesecake – uden ost

Raw cheesecake er bare sagen, hvis du har masser af nødder og dadler i overskud fra julen. Mangler du lige en lækker dessert, som ligger godt i maven, føles god på samvittighed og smager himmelsk, så prøv denne raw cheesecake. Her er en variation, som…

Glutenfri mysli med superfood

Glutenfri mysli med superfood

Glutenfri mysli er noget af det nemmeste at lave selv, og så kan du får den præcis, som du bedst kan lide de. Den gode blanding af nødder, kerner og tørrede bær og frugter gør hele forskellen. Denne indeholder ingen raffineret sukker eller gluten.

Du kan sagtens lave din glutenfri mysli selv. Du kan tømme skabet for rester af havregryn og flager af boghvede, quinoa eller rug (hvis du tåler gluten), et mix af kerner og nødder, som du har liggende. Eller du kan gå på jagt efter dine yndlingsingredienser og tilføje de virkelig sunde som chiafrø, hampefrø og quinoaflager. I denne opskrift har vi brugt kokossmør, honning og kanel. Elsker du kokos, så tilføj kokosflager og tørrede tranebær og udelad kanel, er du mere til chokolade, så erstat kanel med kakao og tilsæt kakaonips. Er kokosolien for kraftig for din smag, så brug en smagsneutral variation, ghee, olivenolie eller macademia olie i stedet – de fleste planteolier har ikke godt af den kraftige opvarmning, og fedtstofferne er faktisk sunde, hvis du passer godt på ikke at ødelægge dem med opvarmning.

Det kan du bruge til glutenfri mysli med superfood

1 dl havregryn
1 dl quinoaflager
1/2 dl græskerner
1,5 dl grofthakkede mandler
0,5 dl chiafrø
0,5 dl smeltet kokosolie

2 tsk god kanel
0,25 dl kokossukker
0,5 dl honning

0,5 dl hampefrø

Sådan gør du

Bland havregryn, quinoaflager, græskarkerner, mandler og chiafrø op i en skål. Vend det godt med den smeltede kokosolie. Bred blandingen ud på en bradepande beklædt med bagepapir og sæt den i en 250 graders varm ovn i ca 10 minutter. Tag myslien ud og skru ovnen ned til 225 grader. Vend kanel, kokossukker og honning godt rundt i blandingen og sæt den i ovnen igen i 5-10 minutter. Vend myslien med jævne mellemrum, så den ristes på alle sider. Tag muslien ud af ovnen og lad den køle helt af. Tilføj hampefrø og fyld din mysli i en tætsluttet beholder.

Den kan holde sig i 14 dage – hvis du ikke får den spist før. Den er nemlig skøn på skyr om morgenen og en uimodståelig snack når du går sukkerkold om eftermiddagen, som er nem at have med i en lille bøtte i tasken.

Har du en Actifry’er, så lav myslien heri. Den bliver ekstra sprød og lækker og sødmen fra honning og kokossukker trænger endnu kraftigere igennem.

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg – ovenpå sygdom

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg – ovenpå sygdom

Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg er en rigtig lækker luner på en kold vinterdag. Tilsæt til evt. lidt chili for ekstra varme. Herhjemme er det favoritten når vi er småsyge og forkølede. Den varmer helt ind i sjælen, og så er den spækket med…

For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks

For lidt mavesyre i spiserøret kan give refluks

For lidt mavesyre i spiserøret føles som halsbrand, refluks eller sure opstød. Det kobles ofte sammen med for høj mavesyreproduktion og behandles derfor med mavesyre neutraliserende midler eller mavesyrepumpe hæmmer – for at nedsætte mavesyreproduktionen. Det er efterhånden veldokumenteret, at især kvinder over 35 begynder…

Hjemmelavet sushi lavet ved bordet – med favorit fyld

Hjemmelavet sushi lavet ved bordet – med favorit fyld

Hjemmelavet sushi er et kæmpehit hjemme hos os – som al anden byg-selv mad. Vi ruller hver vores egen sushi ved bordet, og så laver vi som regel en ekstra rulle til madpakken dagen efter. I en fleksitarfamilie, hvor mor og ældste datter spiser fortrinsvis grønsager og nogle gange fisk – og far og yngste datter helst vi have kylling – kan man servere lidt af hvert, og så bygger man den sushi, man er mest til.

Jeg bruger brune sushiris, da de er rigere på proteiner og fibre – og så kan man tydeligt mærke forskel på mæthedsfølelsen ift. hvide ris.

Til hjemmelavet sushi har jeg brugt (til 4 pers.)

2 pakker sushiplader (7 stk i hver – hvis der skal være nok til madpakker)

En portion brune sushiris (følg kogeanvisningen på boksne. De skal både stilles i blød og koge godt en time, så start i god tid).

Grønsager i ultra tynde stænger (gulerødder, rød peber, agurk, avocado)

Røget eller rå laks

Krebsehaler eller rejer

Kylling filet i strimler stegt med tamari eller teriyakisauce

evt. sorte sesamfrø til inside-out sushi.

Tamarisauce, wasabi, syltede ingefær og evt. umiboshi puré (en syrlig japansk blommepure, som giver sushi’en en særlig karakterisk smag).

Derudover er det en god ide at købe et par sushi-måtter til at rulle sushien. Hænderne kan også bruges – eller evt. et stykke bagepapir.

Sådan gør du

Kog risene et par timer før I skal spise – følg instrukserne på boksen. Hvide ris skal ikke koge nær så længe som de brune. Sæt risene til nedkøling – de skal være kolde.

Tilbered grønsager og evt. kylling. Stil det hele på bordet i små skåle – dæk op med små skærebrædder og sushimåtter samt spisepinde og små skåle til tamarisaucen. Brug en god skarp kniv til at skære sushirullen i skiver.

Sådan ruller du sushi’en

Placer sushimåtten med den blanke side nedad. Dæk pladen til med ris og efterlad 1-2 ca. tangplade udækket. Placer grønsager, laks og evt. umeboshi puré (sparsomt – det har en kraftig smag) på rullen. Rul sushi’en sammen og press den godt sammen vha bambusmåtten. Skær rulle i skiver med en skarp kniv. Anret på en tallerken med en lille skål tamari tilsat lidt wasabi og med syltet ingefær.

Til en inside-out rulle skal du bruge et stykke bagepapir ovenpå bambusmåtten. Når du har fordel risene ud på tangrullen vendes den så risene vender nedad. Placer grønsager og fylde direkte på tangrullen. Rul sushirullen vha bagepapiren, så risene vender udad. Vend til sidst rullen i sorte sesamfrø og skær den i skiver.

Se også min opskrift på byg-selv kokos- og karrysuppe med rå grønsager og frisk koriander

Bone Broth opskrift – sundt, simpel og billig basissuppe

Bone Broth opskrift – sundt, simpel og billig basissuppe

En Bone Broth opskrift er egentligt ret simpel, billig og god hvis man vil undgå madspild. Det er vel det, man kan kalde gammel vin på nye flasker, for det er en suppe eller fond kogt på dyreknogler. Det nye er måske, at man har…